zaszloKitűnő levegője, csöndessége teszi különösen alkalmassá az errefelé mindinkább jellemző falusi turizmusra, és mindemellett persze az utóbbi évek helyi és környékbeli fejlesztései. Mára több vendégház is üzemel a faluban, egyre jellemzőbb a hagyományos palóc parasztházak mentése, felújítása, tájházakká alakítása, s ezzel együtt a néprajzi értékek, tárgyi emlékek gyűjtése.

Hogy mennyire alkalmas itt a vidék az emberi megtelepedésre, jól mutatja, lakott hely már a történelem előtti idők óta. Még 1907-ben végeztek ásatásokat a környéken, s kőkori leleteket tártak fel, másutt pedig egy kettős gyűrűvel védett földvárat.

Nógrádmarcal, a Cserhát hegység északi nyúlványának a szélén, az Ipoly völgyének találkozásánál helyezkedik el. A falu egy erdőkkel határolt völgyben fekszik, átmenő forgalomtól mentesen, csendes környezetben.

A település megközelíthető közúton: az M3-as autópályáról, amelyről Aszódnál kell letérni a Balassagyarmat felé vezető útra, arról Szügynél lehet rátérni a Nógrádmarcal felé vezető útra, Az M2-es autópályáról a 2-es, majd 22-es úton, amelyről Balassagyarmaton kell letérni a Szügy (Aszód) felé vezető útra.

A legközelebbi vasútállomás az Aszód–Balassagyarmat vonalon Szügy, kb. 4 km-re a falutól.